Kuchnia paragwajska

Czego warto spróbować podczas podróży, czyli co ma do zaoferowania kuchnia paragwajska?

Posted on 19 lutego 2020 by

Kuchnia paragwajska nie kojarzy mi się z niczym. To znaczy z żadną potrawą czy jedzeniem. Natomiast jest ona zaliczana do kuchni południowoamerykańskich, co jest logiczne i charakteryzuje się podobieństwem jeśli chodzi o poszczególne składniki (zboża, warzywa, owoce) czy nawet porę podawania posiłków, do takich krajów jak Chile, Argentyna, Brazylia czy Peru.

Kuchnia paragwajska jest oparta przede wszystkim na rodzimych roślinach, czyli kukurydzy i manioku. Widać duże wpływy także z Hiszpanii, w postaci mięsa wołowego, używania czosnku, cebuli, oliwy i owoców cytrusowych. Jedzenie w Paragwaju jest proste, ale też egzotyczne dla nas. Jednak jak najbardziej warto spróbować miejscowych potraw, podczas podróży po tym kraju.

Jakich potraw warto spróbować w Paragwaju?

Potrawy w Paragwaju są oparte w dużej mierze na kukurydzy i manioku. Najczęściej z nich przygotowywane są dodatki do posiłków, tak jak u nas z ziemniaków.

Bardzo popularną przekąską są empanadas, czyli pieczone pierogi z farszem. Można je bez problemu dostać na ulicy, jako paragwajski fast-food. Znaną potrawą jest także kiveve, czyli potrawa z dyni i śmietanki na słodko. Jesli chodzi o zupy to króluje tu kurczakowa bori bori, podawana na przykład z bułeczkami kukurydzianymi lub maniokowymi – chipa.

Chipa - jedno z najczęściej podawanych potraw w Paragwaju

Chipa – jedno z najczęściej podawanych potraw w Paragwaju

Najbardziej tradycyjnym posiłkiem w Paragwaju jest Sopa Paraguaya, czyli ciasto pieczone z mąki kukurydzianej, jajek, mleka, sera i cebuli. Bardzo często można dostać parrillada, czyli bliżej nieokreślonego gatunku opiekane na grillu mięso. Dość chwalone jest także danie z kleiku kukurydzianego – mazamorroa.

No i na koniec, królowa napojów w Paragwaju czyli Yerba mate. Pije ją tu się hektolitrami. Można nabyć nawet duże termosy, z którymi widać spacerujących tubylców. Półki w sklepach się uginają od tego ziółka, czy tam herbaty. Natomiast nawet przy wysokich temperaturach na zewnątrz, yerbę podaje się po prostu na kostkach lodu.

Yerba Mate - jeden z najpopularniejszych napojów w kuchni paragwajskiej

Yerba Mate – jeden z najpopularniejszych napojów w kuchni paragwajskiej

Czy kuchnia paragwajska jest smaczna?

Jeśli chodzi o opinie naszych rodaków, to zdania są podzielone. Jednak z przewagą tych, raczej nie chwalących tutejszych kucharzy. Da się przeżyć, bo jak na całym świecie jest tu także pizza, frytki i burgery. Aczkolwiek nigdy nie można wykluczyć tego, że może nam wyjątkowo zasmakować jedna z paragwajskich potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *